Rosenbevegelser består av enkle, myke bevegelser som utøves til rolig musikk. Den myke tilnærmingsmetoden skal støtte klientens indre prosesser, og bidra til bedre bevegelighet og økt bevissthet. Rosenbevegelser kalles også Easy Movements.

Marion Rosen, som står bak metoden, mente at disse bevegelsene stemmer overens med kroppens naturlige bevegelser og at det er viktig å ha en bevissthet på kropp og bevegelse. Rosenbevegelsene er utarbeidet slik at alle kroppens muskler og ledd skal få røre seg i sitt fulle omfang. Rosenbevegelser omtales som «Rosenbehandling flyttet fra benk til bevegelse».

Rosenbevegelser er utviklet av fysioterapeut Marion Rosen (1914- 2012), som også har utviklet Rosenmetoden. Hun ble født i Tyskland og i 1930-årene studerte hun massasje, avspenningsmetoder og pusteteknikker i München, hos Lucy Heyer. I den forbindelse deltok Marion i en gruppe med Gustav Heyer som var psykoanalytiker og tidligere kollega og elev av Carl Gustav Jung. Gruppen erfarte at når de samarbeidet og bidro med hvert sitt kunnskapsområde, ble behandlingstiden for psykoanalysen forkortet. Rosenbevegelser er en variant av Rosenmetoden.

Bevegelsene sies å være effektive ved spenninger, stive muskler og ledd. Metoden kan også gi bedre pust.

Spenning, stølhet og smerte kan alle som ikke benytter sine muskler og ledd regelmessig oppleve. En 20-30 åring kan kroppslig sett være i dårligere form enn en 60-70 åring. Med Rosenbevegelser kan man føle seg vel hele livet.

Rosenbevegelsene kan benyttes av mennesker i alle aldre. For å holde sin bevegelighet og spenst oppe i høy alder er det er spørsmål om å benyttes sine muskler og ledd såpass mye at de ikke stivner og mister sin vitalitet. - Det er altså fullt mulig for en 80-åring å være like bevegelig som en på 20 år mente, opphavskvinnen, Marion Rosen.

Rosenbevegelser kan foregå i gruppe med instruktør, sammen med behandler eller man kan praktisere øvelsene på egenhånd. Øvelsene inneholder avspenning og pust, som er nøkkelordet i denne sammenhengen. Målet er å få en nærmere kontakt egen kropp i hverdagen og å finne sine egne begrensninger.

Bevegelsene utføres mykt og ikke for fort. Det er ingenting som skal presteres i rosenbevegelser. Man skal bli bevisst på og kjenne hva som skjer i kroppen. Man blir ikke trett og svett av bevegelsene, tvert imot kan man føle seg opplagt.

Noen bruker rosenbevegelser jevnlig, som en grunnleggende trening og vedlikehold av bevegelighet.
Ifølge utøvere behøver man kun å gjøre noen øvelser noen få ganger, og det holder med en time i uken for å bli myk og vital.

Det er ikke kjente bivirkninger av metoden.

- Oppsøk kvalifisert behandler.
- Ta kontakt med din behandler/veileder ved behov etter en konsultasjon.
- Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekten.

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom 

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven) 

Rosenbevegelse- / Rosenterapeut er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som tilbyr alternativ behandling og er registrert i Brønnøysundregistrene oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: (navn, metode, sted oa.) behandler.no

Utdannelsen til rosenbevegelsesterapeut består av grunnutdannelse og praksisår. Etter godkjent utdannelse oppnås internasjonalt sertifikat fra The Rosen Institute i USA.

Utdanning - Instruktør i Rosenbevegelser

Utdanning/Skoler a-å

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no