Elmedistrål tilhører kategorien elektroterapi, og kombinerer lavfrekvente elektromagnetiske bølger og impulser for å bedre blodsirkulasjonen og stoffskiftet i cellene. Behandlingen er ment å reduserer motstanden i blodårene, og får blodet til å strømme hurtigere gjennom blodårene.

Dette skal blant annet bidra til at nærings- og avfallsstoffer kan transporteres raskere gjennom kroppen, dermed være effektiv ved tilstander som skyldes sirkulasjonssvikt.

Les mer om Elektroterapi her

Elmedistrål-apparatet ble oppfunnet på begynnelsen av 1970-årene av den dansk sivilingeniøren Henning Rosengart.

I 1992 kom den første klinikken i Norge som tilbød behandlingen.

Det hevdes at behandlingsmetoden kan brukes for å redusere åreknuter og ødemer (hevelser), muskelspenninger og smerter, spenningshodepine, nakkeplager, senestrekk og muskelkramper samt høyt blodtrykk.

Behandlingen hevdes også å være effektiv ved sår og bruddskader. Elmedistrål har også blitt brukt for idrettsutøvere med belastningsskader, brudd m.v.

Klienten sitter gjerne i en avslappende stol, mens elmedistrål-apparatet stimulerer armer eller ben med elektromagnetiske impulser.

Det er vanskelig å angi hvor mange behandlinger som trengs, da dette avhenger av blant annet av diagnose og almentilstand, livsstil, alder m.m.

Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Behandlingen er smertefri, men man føler gjerne en lett kribling eller varme i kroppen. Enkelte kan oppleve symptomer som lett svimmelhet eller hodepine, men dette går raskt over. Slike symptomer kan også motvirkes ved langsom oppstart og rikelig væskeinntak.

Apparatet må ikke brukes av gravide, pasienter med pacemaker og dialysepasienter.
Det anbefales også at man unngår å plassere elektroder på områder med infeksjon, på føflekker og over strupen.

Oppsøk kvalifisert behandler.
Ta alltid kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom
 

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)
 

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Utdanning foregår ofte som en opplæring av apparatet for behandlere.

Utdanning/kurs

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no