Elmedistrål tilhører kategorien elektroterapi, og kombinerer lavfrekvente elektromagnetiske bølger og impulser for å bedre blodsirkulasjonen og stoffskiftet i cellene. Behandlingen er ment å reduserer motstanden i blodårene, og får blodet til å strømme hurtigere gjennom blodårene.

Dette skal blant annet bidra til at nærings- og avfallsstoffer kan transporteres raskere gjennom kroppen og dermed være effektiv ved tilstander som skyldes sirkulasjonssvikt.

Les mer om Elektroterapi her

Elmedistrål-apparatet ble oppfunnet på begynnelsen av 1970-årene av den dansk sivilingeniøren Henning Rosengart.

I 1992 kom den første klinikken i Norge som tilbød behandlingen.

Det hevdes at behandlingsmetoden kan brukes for å redusere åreknuter og ødemer (hevelser), muskelspenninger og smerter, spenningshodepine, nakkeplager, senestrekk og muskelkramper samt høyt blodtrykk.

Behandlingen hevdes å være effektiv ved sår og bruddskader. Elmedistrål har blitt brukt for idrettsutøvere med belastningsskader, brudd m.v.

Klienten sitter gjerne i en avslappende stol, mens elmedistrål-apparatet stimulerer armer eller ben med elektromagnetiske impulser.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor omfattende tilstanden eller plagen er - diagnose og almentilstand, livsstil, alder mv.

Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Behandlingen er smertefri, men man føler gjerne en lett kribling eller varme i kroppen. Enkelte kan oppleve symptomer som lett svimmelhet eller hodepine, men dette går snart over. Slike symptomer kan også motvirkes ved langsom oppstart og rikelig væskeinntak.

Apparatet må ikke brukes av gravide, pasienter med pacemaker og dialysepasienter.
Det anbefales også at man unngår å plassere elektroder på områder med infeksjon, på føflekker og over strupen.

Oppsøk kvalifisert behandler.
- Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
Ta alltid kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom
 

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)
 

Elektroterapeut er ikke en beskyttet tittel.Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som tilbyr alternativ behandling og er registrert i Brønnøysundregistrene oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.
På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i Brønnøysundregistrene, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her (navn, metode, sted oa.): behandler.no

Utdanning foregår ofte som en opplæring av apparatet for behandlere.

Utdanning/kurs

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no