Bindevevet er bløtdelene som binder sammen og støtter muskler og organer i kroppen. Det utgjør ca 20 prosent av kroppen.

Bindevevsmassasje er dyp massasjeterapi, hvor man med fingertuppene trekker bindevesdrag, som bidrar til at kroppen åpner blokkeringer og løsner på spenninger som sitter i bindevevet.

Bindevevet er et av de største transportsystemene i kroppen vår, og når det tettes kan det gi psykiske og fysiske reaksjoner. Eksempler på dette er smerter i muskler og ledd, lite energi og utmattelse. Mentale og følelsesmessige problemer kan også feste seg i kroppens bindevev, og gjennom denne form for massasje kan slike spenninger slippe taket. Navnet Bindevevsmassasje brukes noen ganger synonymt med Bindevevsterapi (CTT).

Se også:
 Fascialterapi - Bindevevsterapi

Rolfing

Behandlingsmetoden ble utviklet på 1920-tallet av den tyske sykepleieren Elisabeth Dicke (1884 - 1952), basert på ideen om at en ubalanse i en hvilken som helst del av kroppen vil påvirke hele systemet.

Bindevevsmassasje kan hjelpe ved en rekke plager og problemer, på grunn av massasje av vevet rundt muskler og organer flere steder på kroppen. Metoden bringer oksygen til kroppsvev, og bidrar til sirkulasjon, åpner blokkeringer og gir reduserte områder ny energi og starter dermed enn reparasjonsprossess. Den balanserer nervesystemet i kroppen. Avfallsstoffer transporteres ut av kroppen.

Brukes blant annet ved:
- Muskel og leddsmerter
- Stikkinger og nummenhet
- Ryggsmerter
- Slimposebetennelse
- Idrettskader
- Arrvev etter operasjoner
- Stiv nakke og vonde skuldre
- Revmatiske plager
- Menstrasjonssmerter
- Dårlig blodomløp
- Svimmelhet, øresus
- Cellulitter

Bindevevsmassasje utøves med lette strøk på den overfladiske fascia, tynt vev som ligger under huden rundt muskler, blodårer, nerver og organer. Dette bindevevslaget, som er fullt av nerveender, er delt opp i dermatomer eller såkalte hudsoner. Spesifike dermatomer korresponderer direkte med bestemte organer, og skal dermed gi en refleks fra hud til organ.

Behandling kan gjøres i en massasjestol eller på en massasjebenk. Det brukes venligvis ikke oljer eller smøremidler. Metoden utføres ofte som en del av en vanlig massasjebehandling. Noen behandlere kombinerer med kopping, koppingsmassasje.

Antall behandlinger avhenger av type problem, årsak til problem, plage, diagnose og  hvor omfattende tilstanden er.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Det er ikke kjente bivirkninger av metoden.

- Gravide skal ikke ha bindevevsmassasje.
- Etter operasjoner og fødsel mådet  gå 6 måneder før man kan behandles med bindevevsmassasje, pga økt press som åreveggene får av sirkulasjonsøkningen i forbindelse med behandlingen.

– Oppsøk kvalifisert behandler.
– Ta kontakt med din behandler/terapeut/veileder ved behov etter en konsultasjon.
– Ta alltid kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekten.
"Dobbel blind forskning" er lite egnet for denne behandlingsmetoden.

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom
 

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)
 

Bindevevsbehandler, -massør er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som tilbyr alternativ behandling og er registrert i Brønnøysundregistrene oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.
På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her (navn, metode, sted oa.): behandler.no

Behandlere har sin utdanning fra Norge eller utlandet. Behandlingsmetoden kan inngå som en del av massasjeutdanning, massasjeterapi.

Utdanning/Skoler

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no